lördag 16 juli 2016

Charm i alla hörn

Lanthandeln i den lilla idylliska byn Torna Hällestad utanför Lund är unik i sitt slag. När byns gamla lanthandel tvingades slå ingen för några år sedan gick byborna samman och köpte fastigheten och för två år sedan öppnade den nya lanthandeln dörrarna.



Byborna kan vara stolta över sin skapelse. Förutom  butiken finns här ett café där du själv kan göra dina mackor med pålägg som levereras direkt från kyldisk och grönsakslådor. Varje lördag bjuds på brunch för det facila priset 125 kronor. Bakom butiken finns en uteservering där man kan njuta av mackor från bröd som bakats i butiken. För naturligtvis har man en egen bagare.




En rundtur i butiken är en upptäcktsfärd för ögat och en frestelse för gommen. Svällande bröd, eget öl, fräscha grönsaker och frukt, noggrant utvalda ostar och kött från närbelägna leverantörer.

Kryddor och honung.

Drycker av allehanda slag.

 Gott bröd

Must och öl.

Eget öl.

Nyplockade körsbär.

Vi brer egna smörgåsar med ost, fänkålssalami och himmelskt goda tomater, får hjälp att plasta in våra skapelser och åker sedan ut i skogen och njuter av gofikan.
Hög mysfaktor och väl värt ett eller flera besök, inte minst för att alla initiativ som blåser liv i små byar ska gynnas. Utan lanthandeln hade byn varit en viktig samlingsplats fattigare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar