tisdag 2 augusti 2016

En plats för lugn och harmoni


Framför Svaneholms slott utanför Skurup finns en liten oas som är väl värd ett besök. Trädgården tillhörde ursprungligen  slottet, som försågs med frukt och grönsaker av egen trädgårdsmästare. Fortfarande när jag var barn på 1950-talet bodde här en trädgårdsmästarfamilj, men sedan familjen flyttat 1966 fick trädgården förfalla.

Intill trädgården finns ett galleri i den gamla
trädgårdsmästarbostaden.
2001 fick nybildade Skurups och Söderslätts trädgårdsförening möjlighet att ta hand om den gamla trädgården. Så började ett hårt arbete, helt och hållet med ideella krafter, för att ge trädgården nytt liv.

Man kan kika in i trädgården från vägen utanför.
Föreningen ville ta vara på platsens speciella charm och historia och valde att bygga upp en gammal skånsk allmogeträdgård. Nu, 15 år senare, är mästers gamla trädgård en oas dit alla kan komma och njuta av platsens lugn och harmoni. Och det kostar ingenting.

Prunkande och väldoftande.
Helt i linje med allmogeträdgårdens krav är trädgården uppbyggd i kvarter där perennerna har sin plats, liksom krydd- och medicinalväxter och rosor.

Två klematis visar vägen in till kvarteren.
Idag är platsen välbesökt och flera sittgrupper tar välkomnande emot fikasugna besökare med egen matsäck. Inte minst tycker byns pensionärsföreningar om att stanna till och ta en fika i den lummiga miljön. Här hålls också kurser, växtmarknader, växtloppis och diverse andra arrangemang.

En av fikaplatserna.
Efter en promenad runt Svaneholmssjön känns det skönt att pusta ut i den rofyllda trädgården och njuta av blomsterprakten.

Blommande oregano matchar vackra liljor.

Himmelsblå klematis.
Skänk gärna en tanke till alla de som skapat det här lilla undret utan annan vinning än att få se en dröm bli verklighet. Föreningen behöver all hjälp den kan få för att finansiera nödvändiga inköp och man är beroende av gåvor. När jag var där efterlystes diskade gamla plastkrukor. Ett billigt sätt att stödja ett behjärtansvärt projekt för idag finns det inte många skånska allmogeträdgårdar kvar.

Trädgården ligger bakom den gamla trädgårdsmästarbostaden.
I det lilla lusthuset har man till och med vigt brudpar.
Ännu en sittplats.
Ett vackert kvarter.
En av trädgårdens  klenoder -en äkta kastanj.
Två små gubbar pryder en gammal stubbe.
Läs gärna mer på trädgårdsföreningen hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar